Elvisov dom Graceland in Sun Studio

Kje sploh začeti s pisanjem o Elvisu? S statistiko njegovih dosežkov in vplivov na kulturo in umetnost ali z njegovim otroštvom? V 42 letih življenja se mu je zgodilo toliko, da bi lahko posnel serijo celovečercev po različnih temah ali po obdobjih. S to dilemo sta se srečala scenarist in režiser zadnjega filma o Elvisu. Kaj izpostaviti? Česa se lotiti? Jaz se bom držala rdeče niti, posestva Graceland, ki sem ga obiskala z majhno družbo štirih sopotnikov in slovenskim vodnikom Jankom. Že prihod v Memphis, napis na robniku ceste in napis na oznaki ulice pričata, kdo je tu doma: ELVIS PRESLEY BOULVARD.

Pa začnimo s statistiko. Elvis Presley je izdal več kot milijardo plošč, igral je v 31 celovečernih filmih, njegovih 149 pesmi se je pojavilo na glasbeni lestvici Billboard Hot Pop Chart v ZDA.

Posestvo Graceland meri 5.350 kvadratnih metrov, vila, Elvisov dom pa ima 23 sob, od tega 11 spalnic in 4 kopalnice, ki se nahajajo v pritličju, prvem nadstropju in v kletnem prostoru. Za javnost so ga odprli leta 1982, letno ga obišče 650.000 ljudi. Za obiskovalce je zaprto prvo nadstropje, družina ga je obdržala zase, tu so na dan smrti 1977 našli tudi Elvisovo truplo. Graceland je navdihnil tudi nastanek istoimenske kapelice v Las Vegasu, kjer vas lahko poroči kadarkoli umetnik, oblečen v Elvisa, med obredom pa predvajajo Elvisovo glasbo. Za Elvisovo poroko je bila kapelica premajhna, ker je imel 250 gostov, so se pa v njej poročile velike zvezde:  Jon Bon Jovi, velik oboževalec Elvisa, Lorenzo Lamas (serija Renegade/Odpadnik) starši Miley Cyrus ter drugi ameriški zvezdniki.

Po Elvisovi smrti je na posestvu ostal oče Vernon, ki ga je čuval za vnukinjo Liso Marie do njene polnoletnosti. A je prej umrl, skrbnica posestva je za ta čas postala po Vernonovi izbiri Elvisova nekdanja žena in mati Lise Marie, Priscilla Presley. Posestvo so skoraj morali prodati, ker jih je vzdrževanje stalo ogromno. Pozanimali so se, kako je s podobnimi domovi. Priscilla se je pravilno odločila in odprla dom javnosti. Že štiri tedne po odprtju vile in posestva se je vloženi denar povrnil. Sčasoma pa je zraslo premoženje do vrednosti 100 milijonov dolarjev (vir: Victor2008, pp. 148, 415–419). Leta 1993 je Lisa Marie na svoj 25. rojstni dan podedovala očetovo posest. Žal je po uspešnih letih vodenja leta 2023 nepričakovano umrla in je zdaj uradna skrbnica posestva in Elvisove zapuščine njena najstarejša hči, igralka Riley Keough. Oglejte si njen pristop k skrbništvu ikoničnega Elvisovega doma in posestva.

Cene za vstop na posestvo in ogled vile ter različnih razstavnih prostorov se gibljejo glede na obseg ogledov od 50 do 225 dolarjev (leto 2024).

Poleg aktualnega filma Elvis je v kinematografe prišel oktobra 2023 tudi film Sofie Coppole Priscilla, v katerem lahko prav tako vidimo veliko prizorov iz Gracelanda.

Izdelavo vhodnih vrat na posestvo je naročil Elvis leta 1957, prav tako si je izbral podobo, in sicer notno črtovje z notami in svojo podobo, kako igra na kitaro. Dvojna pogonska vrata odpirajo obiskovalcu pot do dvorca in mu omogočajo vstop v nebeški svet glasbe.

Na posestvu se tudi nahaja arhiv Elvisa Presleyja: v katerem je shranjen velik del 1,5 milijona dokumentov, fotografij, kosov garderobe in osebnih predmetov, glasbenih inštrumentov in drugih predmetov, povezanih z Elvisom.

Na drugi strani ceste je turistični center, kjer lahko kupite vstopnice za obisk Elvisovega doma in razstavnih prostorov. Tam se začne ogled. Najprej ponudijo uradno fotografijo, te opremijo s slušalkami in prenosnim avdio vodnikom. Mlajši v naši skupini so uživali ob poslušanju. Jaz pa sem se odločila, da ga ne bom uporabila, temveč bom posrkala vse informacije tako, da si bom prostore ogledala brez vodenja in se bom prepustila energiji prostora ter fotografiranju, ki je dovoljeno, seveda brez bliskavice. Videoposnetki so prepovedani. 

Do vile vas odpeljejo z lastnim prevoznim sredstvom. Pa še eno opozorilo za obiskovalce: če pričakujete, da bodo vse sobe okusno opremljene in se bo čutila dobra energija že samo zaradi dobrega dizajna in barv, pozabite na ta pričakovanja. Prihajate v svet, ki bo kričal od eksplozije kombinacij in barv, smo v svetu nekdanje ekstravagantne mode ali kiča, stvar okusa. Elvisova hiša in njegova glasba imata eno skupno plat: veliko močnih čustev – strastno ljubezen do glasbe, bližnjih, življenja. V nasprotju s to eksplozijo notranje opreme hiše ostaja njegova glasba še naprej estetska, harmonična, lepa in večna.


Graceland je predstavljen tudi v Wikipediji, tam lahko najdete tudi prostorski prikaz doma: pritličje, prvonadstropjezaprto za javnost, kletniprostori


Vhod v Elvisovo vilo in prvi prostori, ki jih zagledamo

Že ob vhodu lahko zgledate na desni strani čudovito dnevno sobo, ki ji sledi tako imenovana Music Room, soba s klavirjem. Dnevna soba je lahko sprejela veliko gostov, ki so prav tu čakali Elvisa, da jih pozdravi. Tloris je odprt, tako lahko iz dnevne sobe vidite v jedilnico, ki je prav tako modrikasta, s prelepim pohištvom. V stanovanju je tako kot danes tudi nekoč prevladovala modra barva, a jo je nato leta 1974 zamenjala živo rdeča. Prostori so delovali precej kričeče in so v javnosti doživeli precej kritike, da gre za kič. Verjetno so se prav iz tega razloga po Elvisovi smrti vrnili k nekdanji modrini. Od vhoda, če stojite med dvema sobama, vidite stopnišče, ki vodi v prvo nadstropje. Le-to je zaprto za javnost, saj se je Elvis prav tam zgrudil in umrl (po koncertu v Indianapolisu, 26. junija 1977). Klikni na sliko za ogled v večjem formatu.



Stopnice, ki vodijo v zaprto prvo nadstropje.

Ena najboljših Elvisovih skladb Suspicious minds predvajana v Elvisovi dnevni sobi med nevihto:

Elvisova kuhinja

Iz pritličja vodijo hodniki v druge dele stanovanja. Pa pojdimo na potep. 😊 Najprej v Elvisovo kuhinjo. Menda jo občasno še zmeraj uporabijo družinski člani, ko prespijo v vili in so takrat prostori zaprti za javnost.


Soba s temo džungle (The Jungle Room),

Elvis je imel rad sobo, ki jo je imenoval Jungle Room. Soba je bila opremljena tako, da je ustrezala polinezijski tematiki: zelene preproge na tleh in stropu, mavrična razsvetljava, stene iz umetnega lesa, izrezljano leseno pohištvo, umetni vodni slap. Tu je posnel 16 pesmi zadnjih dveh albumov.

Prosor krasijo rekviziti s snemanja filma Blue Hawaii. In ker je ta soba dejansko tudi glasbeni studio z odlično akustiko, je v njej posnel sva dva glasbena albuma: From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee (1976) in Moody Blue (1977). Oglejte si video, ki predstavlja zgodovino te sobe in sodobne avtorje, ki so prišli v sobo nastopat.




Soba s televizijskimi sprejemniki in barom

Elvis je lahko istočasno gledal več informativnih programov, natančneje tri istočasno. Zaradi rumene barve, kričeče opreme, zrcal je soba nekaj posebnega, imam tudi svoj poseben barski kotiček. Menda je drugače imel v Gracelandu 14 televizijskih sprejemnikov. 


V istem nadstropju, torej v kletnih prostorih, je tudi soba z biljardom, The Pool Room

Nato zapustimo vilo in gremo v sosednje prizidke.

Vernonova pisarna

Vernon je bil Elvisov oče, sinu je pomagal voditi osebne zadeve, tu se je zbirala tudi pošta oboževalcev in Elvis je v tej pisarni ta pisma zares bral. 

V tem videu si lahko ogledate arhiv Elvisovih osebnih stvari povezanih s kariero, še en posnetek, enako zanimiv.

Dvorana za igranje reketa

Elvis je rad igral reket, angelško racket, zato je imel tudi svojo dvorano, poleg nje pa so prostori, kjer je lahko telovadil, igral na fliper in se tudi očitno zabaval s prijatelji, saj je bil v prostoru tudi klavir. Menda je po koncertu v Indianapolisu igral ponoči še reket s svojo zaročenko Ginger in je nato v sosednji sobi na klavir, ki ga vidite na sliki, Ginger ter bratrancu Billyju in njegovi ženi odpel tri pesmi ter šel spat. Čez nekaj ur ga je našla mrtvega njegova zaročenka.

Elvisov bazen

Na posestvu so še drugi različnih prostori, iz filmov pa je precej znan tudi Elvisov bazen, za katerega so trdili, da je v obliki kitare, dejansko pa ima podobo ledvice.


Meditacijski vrt

Zdi se mi malce nenavadno, da se med kopanjem v bazenu lahko ozreš tudi k najbolj žalostnemu delu dvorišča ali vrta, v neposredni bližini bazena se namreč nahaja tudi Meditation Garden ali Meditacijski vrt po slovensko, kjer počivajo vsi pokojni družine Presley: od Elvisa, staršev, mrtvorojenega brata dvojčka do babice. Od leta 2020 pa tudi vnuk Benjamin in njegova mati ter Elvisova hči Lisa Marie (2023).

Nekoč, ko še ni bilo na posestvu grobov, je Elvis rad posedal v tem delu vrta in razmišljal o življenju. Ta del vrta nikoli ni bil namenjen temu, da bi postal zasebno družinsko pokopališče. Žal pa so dogodki po Elvisovi smrti prisilili sorodnike, da se je zgodilo prav to. Elvis je bil najprej pokopan ob svoji materi na pokopališču Forest Hill, a so dva po pogrebu oboževalci poskušali izkopati njegovo truplo in zanj zahtevati odkupnino. Da bi se izognili takim grozljivim dogodkom, so Elvisovo in materino truplo premestili na posestvo Graceland, kjer so ju lahko tudi varovali. S pokojnikoma je s pokopališča Forest Hill bil premeščen v Meditacijski vrt tudi križ s klečečima angeloma iz belega marmorja.  







Stavba trofej ali Trophy Building (za poslušanje skladb klikni na povezave)

Love Me Tender

It's Now or Never

Can't Help Falling in Love







Teddy Bear

In the Ghetto

Razstava Elvisovih oblek in osebnih predmetov









Še en prostor z oblekami, ki jih je nosil na koncertnih nastopih, ter zlate in diamantne plošče

 





Aktualna video predstavitev hiše in celega posestva:


Predstavitev, ki se osredotoči le na zanimive prostore Gracelanda, Elvisovega doma:

 

Zanimiv in poučen članek o Elvisovem zdravju in smrti avtorice (Sally Hoedel je napisala eno od biografij Elvisa): članek v slovenščini.

 

Sun Studio v Memphisu

In za konec še nekaj malega o slavnem Sun Studiu, ki predstavlja rojstni kraj rock'n'rolla. V njem so snemale zvezde: od B. B. Kinga in Elvisa Presleyja do Johnnyja Casha, Roya Orbisona in Jerryja Leeja Lewisa. Odprl ga je pionir rock'n'rolla Sam Philips. Nahaja pa se v Memphisu, nedaleč od Elvisovega doma. Tu so se rojevali glasbeni hiti: od bluesa in gospela do countryja in rock'n'rolla. Glasbena skupina U2 je tu posnela  Angel of Harlem, Love Rescue Me in WhenLove Comes to Town. Prav tako so v studiu snemali rokerji Def Lepard, in sicer akustično verzijo uspešnice Tonight. Kratka videopredstavitev.

Elvis Presley je posnel v tem studiu svoj prvi hit That’s All Right.

Sun Studio v mestu Memphis in Graceland, ki leži v bližni, se nahajata v državi Tennessee.


Avtorica članka: GABRIELA ZVER


Komentarji